Nyttige artikler om juss og privatøkonomi.

Når alt annet er dyrt, er det fint at gode råd er gratis hos Justify.

January 19, 2024
Det handler om å ta vare på de rundt deg

Sigbjørn Groven sammenligner det å ha fremtidsfullmakt og testament med å huske regntøy til barna på en gråværsdag: – Du vil være den forelderen som har sånne ting på stell. En forelder med en plan for omsorg.

2024-02-23
Advokatens gavetips: Forskudd på arv!

Har du midler til å hjelpe yngre generasjoner med økte renter eller høye levekostnader? Da er advokat Trude Sem Langfeldt sikker i sin sak: – Ikke sitt på verdier du ikke trenger hvis arvingene trenger arven nå!

2023-12-04
Advokat om arveavgift: – Det kan koste deg dyrt å vente

Blir det arveavgift igjen? Mange stiller spørsmålet, men så langt har ingen svaret. – Jeg tror det kan skje nokså raskt og uten særlig forvarsel, sier advokat i Justify, Dag Josef Foss.

2023-12-04
Behov for en stedfortreder? Slik gjør du det!

Trenger du noen til å hente medisiner, gjøre opp et dødsbo, eller kanskje signere en viktig kontrakt? Av og til trenger man en stedfortreder –men da trenger du også en fullmakt.

2023-12-04
Fremtidsfullmakt? Dette er de vanligste feilene

Å opprette fremtidsfullmakt på egen hånd er ikke like enkelt for alle. Bankrådgiver Marit Jørpeland og advokat Trude Sem Langfeldt lister her opp noen av de vanligste feilene folk gjør.

2023-11-23
Så galt kan det gå uten fremtidsfullmakt

Fra ufrivillig boligsalg til konkurs: Advokat Trude Sem Langfeldt har blitt kjent med mange eksempler på hva konsekvensene kan bli uten en gyldig fremtidsfullmakt på plass.

2023-11-22
Ugyldig fremtidsfullmakt? Dette kan bli konsekvensene

Enkle feil kan få store konsekvenser når du oppretter fremtidsfullmakt selv. – Det er vondt å være vitne til at folk ikke får fremtidsfullmakten sin godkjent når de trenger den som mest, sier Marit Jørpeland i SpareBank 1 SMN.

2023-11-13
Samboerparets verdifulle kombo: – Viktig at både Stine og barna mine er sikret

Visste du at samboere uten felles barn ikke arver hverandre? – Vi forsto raskt viktigheten av å opprette både samboerkontrakt og testament, sier Ole Andreas Haddeland.

2023-11-02
Gjør bruk av fremtidsfullmakten enklere med praktiske opplysninger

Fremtidsfullmakten er et viktig dokument som sikrer at noen du stoler på, kan ta beslutninger på dine vegne når du selv ikke kan. Nå har vi lansert en ny funksjon som vil gjøre livet litt enklere dersom fullmakten en gang skal tas i bruk.

2023-10-17
Hvorfor samboere bør ha testament

En samboerkontrakt er ikke nok for å sikre den gjenlevende hvis en av dere dør. Med et testament kan dere gjøre hverandre til arvinger.

2023-09-28
Nå kan du hjelpe dine nærmeste med å lage en fremtidsfullmakt

Vi har gleden av å introdusere en ny løsning som gjør det mulig å opprette en fremtidsfullmakt på vegne av dine kjære. Dette er en mulighet mange av våre kunder har etterlyst, for å hjelpe personer som trenger litt ekstra assistanse.

2023-08-24
Arveoppgjør i Norge: En lettlest guide for arvinger

Når noen dør, kan det være mange praktiske ting som arvinger må ta stilling til. Her har vi satt sammen en lettlest guide for deg som er arving.

2023-08-23
Sikker digital lagring av viktige dokumenter

Med en digital safe kan du lagre alle dine viktigste dokumenter på ett sted. Velg hvem som skal ha tilgang og del dokumentene trygt med BankID.

2023-08-22
– Da pappa ble syk ble det viktig å få alt på stell

Et testament kan være alt du ikke vil tenke på og samtidig – alt du slipper å tenke på. – Midt oppi den vonde situasjonen ga det en trygghet å vite at testamentet var på plass, sier Ellinor Gitlesen.

2023-08-17
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2023-07-16
Derfor valgte Sten Harald og Sindre samboerkontrakt

– Vi er to realister som håper på det beste og planlegger for det verste, sier Sten Harald Norund Hansson. Samboerkontrakten kom på plass da kjæresten Sindre skulle kjøpe seg inn deres felles bolig.

2023-06-27
Arv som særeie - slik gir du eiendom og verdier som særeie

Med et testament kan du sørge for at verdiene kun går til dine arvinger. Men du bør også gi arvingene dine mulighet til å endre på særeie i fremtiden. Justify-jurist Trude Sem Langfeldt forteller deg fordelene med å gi arv som særeie.

2023-06-27
Slik sørger Kristine for at hun også i fremtiden får være med på det som skjer

– Det er jo forskjellige måter å leve på, selv om man ikke kan forvalte sine egne ressurser, sier Kristine Rønås, som nylig opprettet en fremtidsfullmakt hos Justify.

2023-06-02
Hvorfor det er lurt å ha med personlige ønsker i en fremtidsfullmakt

En fremtidsfullmakt er et juridisk dokument som gir en annen person fullmakt til å ta beslutninger for deg, om du skulle bli for syk til å bestemme selv.

2022-12-16
Ta julepraten: Tips til samtaler om fremtiden

Mange nordmenn havner i konflikter som en følge av arveoppgjør. Gode samtaler om arv, ønsker og forventninger kan hindre at irritasjon og usikkerhet utvikler seg til konflikt i familien. Men hvordan gjør man det, egentlig?

2022-12-14
Gir hverandre fremtidsfullmakt i gave

Ann Kristin Buchholdt og ektemannen gir hverandre gjensidig fremtidsfullmakt i gave. – Vi ønsker å unngå unødvendige bekymringer, sier hun.

2022-11-02
Slik kan du gi forskudd på arv som særeie

Så lenge du lever, kan du gi gaver til dine arvinger som forskudd på arv og bestemme om hele eller deler skal gis som særeie. Men – det er noen viktige ting å tenke på!

2022-11-02
Hytte som forskudd på arv? Dette må du tenke på

Er tiden kommet for å overdra en hytte eller fritidsbolig til den yngre generasjon? Her er rådene som hjelper deg i gang – og som senker risikoen for vonde konflikter i familien.

2022-10-30
Derfor bør du dokumentere gaver og forskudd på arv

– Å gi gaver og forskudd på arv kan være til stor glede både for giver og mottaker, men du bør passe på at det gjøres skikkelig, slik at du unngår konflikter i fremtiden, sier advokat Dag Josef Foss.

2022-10-28
Derfor bør flere skrive testament

Å skrive testament handler om mer enn fordeling av verdier. – Et testament er en mulighet til å gjøre gode valg som gjelder alt fra digitale familieminner til hunden din, sier advokat Trude Sem Langfeldt.

2022-10-28
Trygg samboer på 1-2-3

Kjedelig avtale – eller nyttig verktøy? I Justify holder vi en knapp på det siste og tilbyr en samboerkontrakt som betyr null forvirring og mer sikkerhet for begge parter.

2021-12-09
Hva bør vi være enige om ved et boligoppgjør?

Tanken på å kjøpe ut samboeren din fra felles bolig, eller å be om å bli kjøpt ut, kan føles fjernt og ubehagelig. Men boligoppgjør kan være noe du må ta stilling til i fremtiden.

2021-12-08
Flere i Norge blir samboere

Nesten 1 av 3 av de som lever sammen i Norge i dag er samboere. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Også flere eldre velger nå samboerskap enn tidligere.

2021-12-06
Forvaltning av arv til barn under 25 år

Med en ny sikkerhetsventil i ditt testament, kan du med enkle grep forhindre at barna bruker opp arven på 18-års dagen.

2021-11-22
Samboerkontrakt dreper ikke romantikken

Dere er nyforelskede, og har nettopp flyttet inn sammen. Begge er enige om at det skal bli dere to. Det siste dere ønsker nå, er å «drepe romantikken» med en samboerkontrakt. Men er det egentlig slik?

2021-11-08
Mal for samboerkontrakt kan gi urettferdig fordeling ved et samlivsbrudd

Du kan lett finne en mal for samboerkontrakt på nettet. Enkelt og gratis, tenker du kanskje. Men en samboerkontrakt som er helt tilpasset både deg og din samboer, er et mye bedre alternativ.

2021-10-26
5 gode grunner til å skaffe deg fremtidsfullmakt

Hva skjer om du blir alvorlig fysisk eller psykisk syk i fremtiden? Slik at du ikke lenger kan bestemme over boligen, pengene eller tingene dine?

2021-10-20
Fremtidsfullmakt: Hva betyr alle de vanskelige ordene?

Det er ikke enkelt å forstå betydningen av ord som fullmaktsgiver, fullmektig og samtykkekompetanse. Derfor har vi laget en oversikt over de vanskeligste begrepene som brukes om fremtidsfullmakter.

2021-03-25
Separat eller felles økonomi?

Enten man nylig har flyttet sammen eller vært sammen en stund, kan det være lurt å bli enige om hvordan en skal forholde seg til løpende utgifter og inntekter.

2021-03-23
Hvem bør få omsorgen for barna dersom begge foreldrene dør?

Dette er et ubehagelig spørsmål som det kan være lurt å ta stilling til for alle foreldre som har mindreårige barn.

2021-01-12
Slik unngår dere samboerfellene med en digital samboerkontrakt

Mange samboere sover i timen og lar eierbrøken stå slik boligmegleren satte den. Det kan koste dyrt.

2020-11-23
Hvorfor bør jeg ha fremtidsfullmakt?

En fremtidsfullmakt er verktøyet som gir deg mulighet til å ta egne valg om din fremtid dersom du skulle bli dement eller få en annen varig sykdom.