Skifte eller uskifte – hva bør jeg tenke over?

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.

Kvinne foran laptop på cafe

Bør jeg velge å sitte i uskifte, eller bør jeg skifte boet?

Å miste en ektefelle eller samboer er en stor belastning, og valget mellom å skifte boet umiddelbart eller utsette arveoppgjøret er en av de viktigste avgjørelsene du må ta. Vi mottar mange henvendelser angående uskifte, og her er våre viktigste råd om hva du bør tenke på:

1. Eiendeler vs. gjeld

Når du overtar boet uskiftet, tar du også på deg ansvaret for avdødes gjeld. Dette kan være ugunstig hvis gjelden er stor, og det er derfor viktig å få en fullstendig oversikt over avdødes økonomi før du tar beslutningen. Har boet betydelige eiendeler som boliger, biler eller investeringer, kan det være en fordel å sitte i uskifte, da den gjenlevende får disponere disse eiendelene fritt med de begrensninger som følger av reglene om uskifte i loven. Hvis gjelden imidlertid overstiger eller nærmer seg verdien av eiendelene, kan det være mer fornuftig å skifte boet for å unngå økonomisk belastning.

2. Lengstlevendes arverett

Lengstlevende ektefelle eller samboer du har felles barn med har rett på arv etter avdød partner - enten i form av arv etter loven eller etter et testament. Hvis det er lite verdier i boet, vil ektefellen eller samboeren ofte arve det meste. I disse tilfellene vil det kanskje være best å foreta et arveoppgjør. I de tilfeller hvor det foreligger et testament og ektefellen/samboeren arver mer enn sin arveandel etter loven, kan det også være en grunn til å vurdere å skifte.

Dette betyr at du kan håndtere og forvalte arven etter eget skjønn uten å måtte ta hensyn til andre arvingers interesser. Dette kan være spesielt viktig hvis boet består av verdifulle eiendeler som du ønsker å selge eller reinvestere.

3. Forsikringsutbetalinger

Dødsfall kan medføre utbetalinger fra forsikringer. Hvis du skifter boet umiddelbart, kan disse midlene holdes utenfor skifteoppgjøret. Ved uskifte går forsikringsbeløpene inn i boet, noe som kan føre til høyere utbetalinger til arvingene ved et senere skifte. Dette betyr at du kan sikre en større økonomisk trygghet for deg selv ved å skifte boet tidlig, og samtidig minimere de fremtidige arveutbetalingene som må gjøres til andre arvinger.

4. Skjevdeling

Hvis du velger uskifte, vil skjevdelingsmidlene bli en del av uskifteboet. Hvis du har betydelige midler som du for eksempel har arvet eller fått i gave, og du ønsker å kunne fordele slik du vil eller sikre egne barn, må du vurdere om uskifte er noe for deg.

5. Fremtidige forhold

Hvis du planlegger å gifte deg på nytt eller innlede et samboerskap, må boet skiftes. I tillegg vil verdistigning i boet under uskifte tilfalle fellesskapet, noe som kan gjøre et senere skifte dyrere. Yngre personer bør spesielt vurdere å skifte umiddelbart for å unngå disse komplikasjonene. Ved å skifte boet nå, kan du sikre at dine fremtidige økonomiske forhold ikke blir påvirket av det gamle boet, og at nye eiendeler du tilegner deg etterpå ikke inngår i det opprinnelige felleseiet.

Fremdeles i tvil?

De aller fleste synes dette er vanskelig. Valget mellom å sitte i uskifte eller skifte boet er både komplekst og personlig. Mange har snakket sammen om dette i forkant, og da blir det selvsagt enklere å ta valg. Vi anbefaler de aller fleste å ta en grundig vurdering av økonomiske forhold, rettigheter, og fremtidsplaner, da har du et godt grunnlag. Å søke juridisk bistand kan være nyttig for å sikre en informert beslutning som ivaretar både deg og arvingene. Vi hjelper deg om du ønsker bistand, og du kan bestille tid hos jurist her: advokatprat.justify.no

Du kan også få flere gode råd om uskifte i her: Spørsmål og svar om uskifte

Samtykke til utsatt arveoppgjør med særkullsbarn

Hvis du ønsker at din partner skal kunne utsette arveoppgjøret etter deg, overfor dine barn fra tidligere forhold, må barna gi sitt samtykke.

Les mer og opprett samtykke

Flere artikler

2024-08-12
Er ektepakt aktuelt for oss?

Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.

2024-08-09
Dette bør du tenke gjennom før du velger å sitte i uskiftet bo

Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?