Er ektepakt aktuelt for oss?

Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.

Lykkelig og ungt par som går hånd i hånd utendørs

Hva er en ektepakt?

I en ektepakt kan dere avtale at noen verdier skal være unntatt fra deling ved samlivsbrudd eller dødsfall, kjent som særeiemidler. Når dere oppretter en ektepakt, bør dere tenke på deling både ved skilsmisse og ved død. Ektefellene kan avtale hva de vil, men avtaler om hvordan formuen skal deles i et oppgjør annet enn det som følger av lovens hovedregel, må oppfylle ektepakts form for å være gyldige overfor ektefellene og deres arvinger. For at ektepakten også skal være gyldig overfor kreditorer, må den tinglyses.

Ekteskap er et økonomisk fellesskap

Når dere gifter dere, inngår dere også et økonomisk fellesskap. Hvorvidt dere velger å ha felleseie eller avtaler særeie i ektepakt, har liten praktisk betydning når dere er sammen, men den blir viktig ved samlivsbrudd og død.

Hvis dere ikke avtaler noe annet, vil alt dere skaper sammen i ekteskapet, uavhengig av hvem som betaler, være deres felleseie og skal deles likt hvis dere skiller dere.

Kjøper en av dere et hus av sine lønnsinntekter, og står som eneeier av eiendommen i offisielle registre, skal *verdien* av huset likevel deles med den andre ektefellen hvis det blir skilsmisse.

Verdier som en av dere hadde før ekteskapet ble inngått, eller som dere mottar i arv eller som gave, er ikke noe dere har skapt sammen og kan derfor som hovedregel holdes utenfor deling med den andre ektefellen. Her er det flere juridiske gråsoner - som ikke alltid er så lett å forstå utfallet av. En ektepakt om særeie vil gjøre det lettere *å sikre* seg verdi og verdistigning ved en eventuell skilsmisse.

Felleseie kan være en god løsning for mange, spesielt de som har relativt lik økonomisk situasjon ved ekteskapets inngåelse og de med felles barn. Felleseie gir en ekstra økonomisk trygghet.

Hva kan dere avtale i en ektepakt?

I en ektepakt kan dere blant annet avtale:

Fullt særeie

For dere som ønsker at alt dere eier nå, og det dere senere skaffer dere, skal holdes utenfor deling med den andre ektefellen. Ingen av dine verdier vil deles med den andre ektefellen ved skilsmisse. Ved dødsfall vil gjenlevende arve fra dine verdier i særeiet.

Delvis særeie

Dere som arver en hytte eller tar med dere eiendom eller store verdier inn i ekteskapet, vil kanskje ha dette som særeie. Det vil gi økt sikkerhet for å holde eiendom i familien.

Ulike ordninger ved skilsmisse og dødsfall

Dere som ønsker å ha en ordning for å sikre dere mot skilsmisse, men ønsker en annen ordning ved død. Det er mulig å avtale særeie i live og felleseie ved død. Det vil gjøre det enklere for gjenlevende å sitte i uskiftet bo - og gjenlevende vil potensielt kunne arve mer hvis gjenlevende ønsker å skifte.

Tidsbegrenset særeie

Dere som at særeiet gjelder til en bestemt dato eller til dere får felles barn, kan avtale tidsbegrenset særeie.

Fjerne skjevdelingsretten

Hvis dere ønsker at alt dere har skal deles likt, uten mulighet for skjevdeling.

Uskifte

Avtaler dere særeie eller delvis særeie, må dere også tenke gjennom om gjenlevende skal få sitte i uskiftet bo med særeiemidler. Gjenlevende vil ikke få sitte i uskiftet bo med særeiemidler med mindre det er avtalt i ektepakt eller arvingene samtykker til det.

Store gaver

Disse må avtales i ektepakt for å være gyldige, og tinglyses hvis det gjelder eiendom.

En ektepakt må være skriftlig, undertegnes av begge parter og to vitner. Den kan opprettes før eller under ekteskapet. Hvis en ektepakt er til fordel for bare den ene ektefellen, er det ikke nødvendig at den ektefellen medvirker ved opprettelsen. Det kan være utfordrende å forstå alle nyansene i en ektepakt. Før dere tar endelig stilling til om ektepakt er aktuelt for dere,  anbefaler vi å ta en grundig vurdering av økonomiske forhold, rettigheter, og fremtidsplaner. Juridisk bistand kan sikre at beslutning blir slik dere ønsker og ivaretar både dere og arvingene. Du kan bestille gratis samtale hos en av våre jurister her.

Få hjelp til å lage en ektepakt

Med en ektepakt kan du avtale en annen måte å dele eiendeler på ved skilsmisse eller dødsfall enn det som står i ekteskapsloven.

Les mer om ektepakt

Flere artikler

2024-08-09
Dette bør du tenke gjennom før du velger å sitte i uskiftet bo

Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.

2024-08-09
Skifte eller uskifte – hva bør jeg tenke over?

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?