Flere i Norge blir samboere
Nesten 1 av 3 av de som lever sammen i Norge i dag er samboere. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Også flere eldre velger nå samboerskap enn tidligere.
Nesten 1 av 3 av de som lever sammen i Norge i dag er samboere. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Også flere eldre velger nå samboerskap enn tidligere.
Mellom 1993 og 1995 var kun 19 prosent av de som levde sammen i Norge samboere, mens 81 prosent var gift.
Men fra 2017 til 2019 økte andelen samboere til nærmere 30 prosent blant personer i et samliv: Rett og slett nesten 1 av 3 av de som lever sammen er samboere. Flere samboere er eldre enn før. Økningen er størst blant alle personer over 30 år.
Hvor mange av Norges samboere som har en samboerkontrakt, er uvisst. Det er i alle fall helt klart at behovet for en god samboerkontrakt som sikrer begges interesser, blir viktigere for både unge og eldre.
Den kraftigste nedgangen i antall ekteskap på nesten 100 år i 2020, var mest av alt på grunn av Korona-pandemien, hevder SSB. Ikke siden 1927 har så få personer giftet seg.
Men den nedadgående ekteskaps-trenden var tydelig også i 2019: Da ble det inngått under 20.000 ekteskap, som var 1000 færre enn i 2018. Faktisk var antallet giftemål i 2019 det laveste på 25 år.
For de mellom 25 til 29 år (som er i et parforhold) har andelen samboere vært stabil i 10 år: Rundt 2 av 3 i denne aldersgruppen er samboere.
Men de siste 10 årene har det blitt færre 20- til 24-åringer som er samboere. Hva med de mellom 70 og 79 år? Sammenliknet med tidligere, er det færre som oppgir at de ikke lever sammen med noen.
Samboerskap er definitivt ikke en trendy samlivsform blant personer over 70 år: Kun 5 prosent av 70- til 79-åringer er samboere.
SSB sitter på fasiten over eksakt antall samboere i Norge, selv om det faktisk er noen usikkerhetsmomenter.
Årsaken er denne, oppklarer SSB: Det er nemlig kun personer som er folkeregistrert på samme adresse, som kan defineres som samboere.
For SSBs intervju-undersøkelser, avslører at det trolig er enda flere samboere i Norge i dag, enn det den offisielle statistikken viser.
Hvorfor? Ikke alle par som lever sammen, er nemlig folkeregistrert på samme postadresse. Derfor anslår SSB at antall samboere blant personer i et samliv, kan være høyere.
Nesten alle aldersgrupper er representert blant mennene og kvinnene som oppretter digitale samboerkontrakter hos Justify.
- Litt flere menn enn kvinner. 56 prosent menn og 44 prosent kvinner, sier Ole Fredrik Lie, produktsjef og medgründer av Justify.
Justifys største kundegruppe på samboerkontrakter, er i alderen 28 til 32 år.
- Aldersgruppen 24 til 28 år følger tett etter. Deretter de mellom 32 og 36 år, sier han.
Samboere mellom 24 og 36 år er blant aldersgruppene som tydeligvis (og heldigvis) ikke er redde for at en samboerkontrakt dreper romantikken.
- Men vi har også veldig mange samboerkontrakter opprettet av personer i alderen 36 til 56 år. Noen av de eldste kundene våre er mellom 68 og 88 år, sier Ole Fredrik.
Naturlig nok er det svært få personer i alderen 18 år som har samboerkontrakt fra Justify.
- Likevel har ganske mange personer i alderen 20 til 24 år tegnet samboerkontrakter hos oss, tilføyer han.
Mellom 2020 og 2021 opprettet og kvalitetssikret Justify mer enn 1000 digitale samboerkontrakter. Vår samboerkontrakt har derfor gitt 2000 personer muligheten til å trygt skreddersy en avtale som sikrer begges interesser. Løsningen er utviklet av jurister og økonomer, og er et trygt, lettfattelig og prisgunstig valg.
Med en digital samboerkontrakt kan dere avtale eierforhold i boligen, få orden på egenkapital, fellesutgifter og eiendeler på en trygg og enkel måte.
Les mer om samboerkontraktSamtykke til GPS sporing er nå inkludert i våre fremtidsfullmakter, for å gi deg enda bedre trygghet om noe skulle skje.
Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.
Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.
Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.
Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.
Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.