Samboerkontrakt dreper ikke romantikken

Dere er nyforelskede, og har nettopp flyttet inn sammen. Begge er enige om at det skal bli dere to. Det siste dere ønsker nå, er å «drepe romantikken» med en samboerkontrakt. Men er det egentlig slik?

Et ungt par som utveksler kjærlige blikk hjemme med koselig belysning i rommet

- Hva er vel mer romantisk enn å vise omsorg, og vise at en bryr seg om at forholdet bygges på et solid fundament? spør produktsjef og medgründer av Justify, Ole Fredrik Lie.

Bør ikke skape dårlig stemning

Selv om det kan være ubehagelig og vondt å tenke på et mulig brudd i fremtiden, så bør ikke en samboerkontrakt skape vond stemning mellom dere. En samboerkontrakt er ikke det samme som å tenke at «det kommer til å bli slutt mellom oss». For en samboerkontrakt er en nyttig forsikring for dere begge.

- Først og fremst vil jeg beskrive en samboerkontrakt som et verktøy for å snakke om økonomi og å sikre hverandre, sier han.

Temaer som gir grobunn for krangler og dårlig stemning ved et eventuelt brudd, vil være avklart med en samboerkontrakt i bakhånd. Det gjør kanskje ikke bruddet og hjertesorgen enklere, men det er enklere å ikke bli virkelig uvenner.

- En god samboerkontakt gjør at samboere har de verktøyene som trengs for å kunne gå fra hverandre som venner, sier Dag Josef Foss, advokat og daglig leder av Justify.

Et verktøy for å bli raskere enige

Advokat og daglig leder for Justify, Dag Josef Foss, bekrefter at en bruddsituasjon er en form for unntakstilstand, som gjør fordeling av penger og eiendom ekstra komplisert.

Her kommer samboerkontrakten likevel inn som et nyttig «verktøy» som kan senke temperaturen på konfliktene.

Den er også nyttig når en person skal kjøpe den andre ut av en bolig dere eier sammen.

- Dersom samboerne har en samboerkontrakt, vil det i kontrakten være avklart hvem som eier hva. Men også hvordan de går frem om den ene skal kjøpe den andre ut. Uten en samboerkontrakt som avklarer disse tingene på forhånd, kan det bli utfordrende finne ut av og bli enige om betingelsene for utkjøp, sier Dag Josef.

Viktig å bli enige sammen

Økonomiske spørsmål er vanskelige å bli enige om når man står i en vond bruddsituasjon.

- Hva som oppleves som rettferdig vil variere, men det beste er uansett å ha et felles utgangspunkt og mulighet til å finne gode løsninger derfra, sier Dag Josef Foss.

Ole Fredrik Lie tilføyer at en felles forståelse og enighet om hvor mye hver samboer eier av boligen (eierandel), er nøkkelen til rettferdig fordeling ved et eventuelt brudd.

- Etter min mening er en slik enighet og forståelse en kritisk faktor for om et oppgjør vil oppleves rettferdig. Hvis en av samboerne opplever at han eller hun bidrar mye mer økonomisk, enn hva den andre tenker, så er det et dårlig utgangspunkt for en god og rettferdig fordeling, sier Ole Fredrik.

Enkel å forstå: Trygg og rimelig å bruke

Ved å sette samboernes behov i sentrum, har Justify utviklet en ny type, digital samboerkontrakt som er trygg, rimelig og enkel å bruke. Brukervennlighet er stikkordet – men også skreddersøm.

- Vi fjerner unødvendig kompleksitet, slik at samboere kan få en skreddersydd samboerkontrakt av høy kvalitet uten å måtte være økonom eller jurist, sier Ole Fredrik Lie.

I den digitale samboerkontrakten fra Justify er det enkelt å holde oversikt over hvem som har bidratt med hva underveis i samlivet.

- Man kan gjerne se på det som et balanseregnskap, som reflekterer den enkeltes økonomiske bidrag til boligen, og hvilken betydning dette skal ha i en eventuell oppgjørssituasjon, tilføyer Dag Josef Foss.

Har gjort det mulig å justere samboerkontrakten

Der en mal for samboerkontrakt ikke så lett kan oppdateres eller skreddersys, er Justifys samboerkontrakt et levende dokument.

- Vår samboerkontrakt signeres digitalt med BankID, men kan likevel enkelt oppdateres etter behov; for eksempel ved en større oppussing eller ekstra nedbetalinger på boliglån – eller om en av samboerne har bidratt med større andel av BSUen, sier Ole Fredrik.

Samboerkontrakten angir en god og ryddig fremgangsmåte for fordeling av eiendom og eiendeler ved brudd eller boligsalg.

- Men dette forutsetter at informasjonen som ligger til grunn er riktig og oppdatert. Det er enklere å få til med en samboerkontrakt som kan oppdateres, sier Dag Josef.

Alle samboerkontrakter sjekkes av advokat

Som en ekstra sikkerhet vil alle samboerkontrakter som opprettes hos Justify gjennomgå en juridisk kvalitetssjekk.

- Dette sikrer at begges interesser er ivaretatt på en god måte.

Hva betyr ordene?

  • Eierandel: Andel som eies av en eiendel kalles eierandel. Dette er gjerne en bolig, eller en bedrift.
  • Andel: Det som tilhører noen kalles en andel. Man snakker ofte om andel i en bolig for eksempel.
  • Samboerkontrakt: En samboerkontrakt (kalles også for samboeravtale) er en skriftlig avtale som har informasjon om fordelingen av eiendeler, økonomiske utlegg og utgifter i et samboerskap. Hovedhensikten med en samboerkontrakt er å sikre en rettferdig fordeling om samboerskapet tar slutt.

Få god orden i samboerforholdet

Med en digital samboerkontrakt kan dere avtale eierforhold i boligen, få orden på egenkapital, fellesutgifter og eiendeler på en trygg og enkel måte.

Les mer om samboerkontrakt

Flere artikler

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?

2024-04-04
Nå lanseres Veiviser, en helt ny juridisk rådgivingstjeneste fra Justify

Endelig en tjeneste i Norge som gir deg svar på hva du bør gjøre.

2024-04-04
Fant gode løsninger ved å bruke Veiviser fra Justify

Da brødrene Andreas og Martin Julseth ønsket å finne løsninger på hvordan de, skattemessig og arvemessig, kunne hjelpe sin mor, møtte de en rekke komplekse juridiske spørsmål.

2024-03-24
Ta påskepraten: Tips til samtaler om fremtiden

Mange nordmenn havner i konflikter som en følge av arveoppgjør. Gode samtaler om arv, ønsker og forventninger kan hindre at irritasjon og usikkerhet utvikler seg til konflikt i familien. Men hvordan gjør man det, egentlig?