Ta påskepraten: Tips til samtaler om fremtiden

Mange nordmenn havner i konflikter som en følge av arveoppgjør. Gode samtaler om arv, ønsker og forventninger kan hindre at irritasjon og usikkerhet utvikler seg til konflikt i familien. Men hvordan gjør man det, egentlig?

Et ungt par som er samlet rundt middagsbordet sammen med to eldre personer

– Vi nordmenn kan nok bli flinkere til å snakke sammen om ønsker og behov for hvordan vi vil ha det når noen blir alvorlig syke eller går bort. Selv om terskelen kan virke veldig høy, tror jeg mange vil få mye igjen for å sette ord på det, sier advokat Trude Sem Langfeldt.

Sammen med kollegaene i Justify, har Sem Langfeldt samlet noen tips og råd til deg som ønsker å planlegge og gjennomføre en samtale om gode og trygge valg for fremtiden.

Finn et godt tidspunkt

Lettere sagt enn gjort, vil nok noen mene. For når skal man egentlig snakke med familie og nære relasjoner om ting noen ikke engang har lyst til å tenke på? Og hvordan setter man i gang?

– Vi anbefaler å snakke om arv mens personene det gjelder fortsatt lever. Da er det lavere risiko for misforståelser som kan skape usikkerhet og dermed konflikter, sier Sem Langfeldt.

– Når noen har gått bort, kan følelser som sorg og savn være så sterke at de kommer i veien for den gode samtalen. Noe som i utgangspunktet bare er «en ting» kan få økt symbolverdi på grunn av slike følelser. Det er helt naturlig, men det senker også terskelen for konflikt, sier hun.

Videre er anbefalingene som følger:

  • Bli enige om et tidspunkt som passer godt for alle. Er det enklest å få til mens alle er samlet en rolig helgedag, eller er det bedre med en vanlig hverdag?
  • Del gjerne opp samtalen. Det går fint an å lufte tanker og muligheter, ta en pause, og så fortsette senere eller en annen dag.
  • Planlegg gjerne å gjøre en samlende og hyggelig aktivitet når dere er ferdige med samtalen.

Bygg samtalen på tillit og trygghet

Hver familie har sin måte å snakke med hverandre på, med store variasjoner når det kommer til åpenhet, takhøyde og styrke i relasjonene.

– For å unngå familiekonflikter, kan det være lurt å ta opp ting før usikkerhet og irritasjon bygger seg opp. Å la alle komme til orde og møte andres perspektiver med forståelse og raushet er et godt utgangspunkt for en åpen og god samtale, sier Sem Langfeldt.

Kjærlighet og omsorg for andre er både mulighet og hindringer i samtaler om arv, sier advokaten.

– Det er viktig å erkjenne at det er mye følelser knyttet til eiendeler og forventninger. Det er viktig å være tydelig, samtidig som man skaper en trygg ramme rundt samtalen.

Arv, testament og fremtidsfullmakt handler om mye mer enn hvem som får hvilke verdier, understreker advokaten.

– Hva er viktig for foreldre når de går inn i alderdommen, for eksempel? Hva slags ting er viktige for mor og far å ta vare på, hvordan passer vi sammen på at bilder og andre minner blir med videre som en del av familiehistorien?

Anbefalinger:

  • Tenk gjennom vinklingen; hvordan kan en samtale om arv bli forløsende heller enn å skape konflikt? Kan dere se på det som å legge en plan for en god fremtid? Eller er det bedre å starte med å fortelle hverandre om ønsker og drømmer, og så ta det derfra?
  • Still åpne spørsmål; Hva er viktig for deg? Hva ønsker du? Hva er det beste for familien? Hva er dine forventninger?
  • Her kan du lese mer om arv og testament.

Skal du overføre familiehytta? Les dette først.

Sørg for gyldig dokumentasjon og felles forståelse

Uavhengig av hvem og hvor mange som involveres i samtaler om arv og fordeling, bør du sørge for gyldig dokumentasjon til enhver tid, sier Sem Langfeldt i Justify.

– Det er viktig å påse at de valgene du gjør står seg juridisk. Tydelig og gyldig dokumentasjon fjerner usikkerhet og er på den måten også med på å senke risikoen for konflikter i familien. I en verden med raske endringer, stor tilgang på informasjon og mange muligheter, kan det være vanskelig å vurdere hva som er riktig, bra og trygt. Justify ønsker å hjelpe flere til å oppnå juridisk trygghet, sier advokat Sem Langfeldt.

– Juridisk trygghet handler om å ha nødvendige verktøy på plass slik at du er forberedt på det uforutsette. Vi hjelper folk med å forstå hvilke muligheter som finnes, sånn at de kan gjøre ting slik de vil ha det og være trygge på at det blir ivaretatt.

Bestem over din arv med et testament

Med Justify er det enkelt å få på plass et gyldig testament. Vi lagrer dokumentene trygt og deler testamentet med arvingene etter din død.

Les mer om testament

Flere artikler

2024-10-24
GPS-sporing i fremtidsfullmakten. Dette må du vite.

Samtykke til GPS sporing er nå inkludert i våre fremtidsfullmakter, for å gi deg enda bedre trygghet om noe skulle skje.

2024-08-12
Er ektepakt aktuelt for oss?

Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.

2024-08-09
Dette bør du tenke gjennom før du velger å sitte i uskiftet bo

Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.

2024-08-09
Skifte eller uskifte – hva bør jeg tenke over?

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.