Unngå at Statsforvalteren overtar barnets sparepenger – bruk gavebrev

Mange sparer i barnets navn uten å vite at Statsforvalteren overtar ved høye beløp. Med et enkelt gavebrev unngår du at staten blander seg inn – og beholder selv kontrollen over sparebeløpet.

Illustrasjonsfoto: Et barn som smiler i kamera

Hvorfor spare i barnets navn?

Sparing i barnets navn kan være smart av flere grunner: Midlene tilhører barnet, de går ikke inn i foreldrenes bo ved skilsmisse eller død, og foreldrenes kreditorer får ikke tak i dem. I tillegg vil ikke barnets formue føres i foreldrenes skattemelding etter fylte 17 år. Men denne typen sparing kommer også med noen fallgruver det er viktig å være klar over.

Hvis barnets formue overstiger et visst nivå (omtrent kr 500 000 pr april 2025), kan det gi redusert stipend fra Lånekassen. I tillegg er det slik at hvis sparebeløpet overstiger 2 ganger grunnbeløpet i folketrygden (2G), tar Statsforvalteren over forvaltningen av midlene.

Statsforvalterens grense: 2G

Hvis barnet eier finansielle verdier for mer enn to ganger grunnbeløpet i folketrygden, skal midlene forvaltes av Statsforvalteren. Per april 2025 utgjør dette 248 056 kroner (2G).

Husk at dette også skjer hvis midlene i utgangspunktet utgjorde et lavere beløp enn 2G, men over tid vokser over beløpsgrensen, for eksempel fordi fondet man sparer i stiger i verdi.

I slike tilfeller mister foreldrene råderetten over pengene. Midlene blir i stedet plassert på en særskilt konto som bare Statsforvalteren har tilgang til. Ønsker du å ha kontroll over barnets sparepenger også etter at beløpet overstiger 2G, må du ta grep i forkant.

Løsningen? Gavebrev.

Det mange ikke vet, er at man kan unngå at Statsforvalteren overtar forvaltningen ved å skrive et gavebrev samtidig med at pengene overføres til barnet. I gavebrevet kan man blant annet bestemme:

  • At midlene skal forvaltes av foreldrene, eller noen andre, selv om de overstiger 2G
  • Hvordan og når midlene kan brukes
  • At det ikke skal være tilsyns- eller regnskapsplikt til Statsforvalteren

Dette gir deg muligheten til å fortsette sparingen – og sikre at pengene blir brukt slik du ønsker.

Sparing med småbeløp? Da må man tenke nytt

For jevnlig sparing i små summer, for eksempel via en månedlig spareavtale, er det lite praktisk å skrive et nytt gavebrev ved hver overføring. Da finnes det to mulige løsninger:

  1. Spar i ditt eget navn, og overfør pengene til barnet når det blir aktuelt
  2. Lag et generelt gavebrev som gjelder løpende overføringer, og presiser samlet beløp og formål

Justify sitt gavebrev er tilpasset begge alternativer, slik at du enkelt kan spare trygt – uansett beløp og spareform.

Trygt og enkelt med Justify

Hos Justify kan du lage et juridisk gyldig gavebrev på få minutter. Våre digitale løsninger gjør det enkelt å:

  • Beholde kontrollen over barnets midler
  • Unngå uønsket innblanding fra Statsforvalteren
  • Sikre at pengene kan brukes slik du har tenkt

Få orden på gaver og forskudd på arv

Med et gavebrev fra Justify kan du dokumentere større gaver og forskudd på arv på en ryddig måte, og dermed unngå misforståelser og konflikter i fremtiden.

Les mer om gavebrev

Flere artikler

2025-04-08
Fordeler og bruksområder ved ektepakt – og hvordan Justify kan hjelpe deg

I en ektepakt kan dere forhåndsbestemme hvordan verdier og eiendeler skal fordeles hvis ekteskapet tar slutt.

2024-12-18
Er vedvarende fullmakt aktuelt for deg?

Ønsker du at en eller flere personer skal kunne ta beslutninger på dine vegne både nå og i fremtiden, dersom du skulle bli ute av stand til det? Da kan en vedvarende fullmakt være aktuelt for deg.

2024-10-24
GPS-sporing i fremtidsfullmakten. Dette må du vite.

Samtykke til GPS sporing er nå inkludert i våre fremtidsfullmakter, for å gi deg enda bedre trygghet om noe skulle skje.

2024-08-12
Er ektepakt aktuelt for oss?

Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.

2024-08-09
Skifte eller uskifte – hva bør jeg tenke over?

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.

2024-08-09
Dette bør du tenke gjennom før du velger å sitte i uskiftet bo

Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.