Gir hverandre fremtidsfullmakt i gave

Ann Kristin Buchholdt og ektemannen gir hverandre gjensidig fremtidsfullmakt i gave. – Vi ønsker å unngå unødvendige bekymringer, sier hun.

Ann Kristin Buchholdt og ektemannen. Foto: Privat

Vi hadde tenkt på det en stund før vi fikk fremtidsfullmakten utfylt, forteller Ann Kristin.

– Jeg tror ikke så mange yngre tenker på at de bør skrive fremtidsfullmakt. Men selv om det er mindre sannsynlighet for at noe skal skje, vil jo en katastrofe være like stor om den inntreffer. Det er bekymringer vi ikke vil ha.

Barna på 3, 5 og 7 år er en viktig årsak til at foreldrene opprettet en gjensidig fremtidsfullmakt.

– Når du får barn, får du andre perspektiver i livet. Og så er vi jo fornuftsmennesker, legger hun smilende til.

Gjensidig fremtidsfullmakt er praktisk for ektefeller og samboere som ønsker å ivareta hverandres interesser. I tillegg til å gi hverandre kontroll som fullmektig, opprettes også egne reservefullmektiger.

Inspirert av foreldrene

Sammen med mannen Bjørnar, begynte læreren og trebarnsmoren å tenke på behovet for fremtidsfullmakt etter at foreldrene hennes hadde opprettet sin.

– Selv om vi er yngre, kan det jo skje noe. Med en av oss, eller med begge. Mannen min er tjue år eldre enn meg, men jeg ville skrevet fremtidsfullmakt selv om vi var samme alder også, sier 36-åringen og legger til:

– Det skrives mye om kreft hos yngre og tidlig Alzheimers i media, blant annet. Så yngre generasjoner bør også tenke på at man kan bli satt ut av spill.

Å sikre god ivaretagelse av personlige og økonomiske interesser, er viktig for ekteparet i Levanger.

– Hvis noe skjer, ønsker vi å ivareta hverandres ønsker. Vi ønsker ikke at staten skal legge seg borti.

Enkelt å sette opp

Ann Kristin opprettet fremtidsfullmakt via sin lokale bank, som samarbeider med Justify.

– Å sette det opp digitalt var enkelt. Det var også veldig greit å kunne gå ut av systemet for å spekulere litt, og så fortsette der vi slapp da vi logget inn igjen.

Det er en ekstra trygghet i at Justify passer på at alt er gyldig, synes hun.

– Det ville vært litt surt å skrive en fremtidsfullmakt, for så å oppdage at den ikke var gyldig når du faktisk trengte den. Dersom noe skjer er det mer enn nok annet å tenke på, enn at en skal irritere seg over problemer som kunne vært unngått.

Det finnes ingen offentlig ordning for lagring av fremtidsfullmakter i Norge i dag. Fremtidsfullmakten til Ann Kristin og Bjørnar lagres derfor trygt hos Justify, både i papirformat og digitalt.

Omsorg og trygghet

I Norge er det foreløpig mest vanlig blant eldre å skrive fremtidsfullmakt. Men faktum er at alle som er 18 år og eldre, og som har samtykkekompetanse, kan opprette en slik fullmakt.

– Selv om det ikke alltid er så kjekt å tenke på det, kan du bli utsatt for sykdom eller ulykker som setter deg ut av spill, helt uavhengig av alder. En fremtidsfullmakt sikrer at ønskene du har nå er de som gjelder hvis dette skulle skje, sier advokat Trude Sem Langfeldt.

– En fremtidsfullmakt handler om å oppfylle ønsker, og den handler om omsorg og trygghet ikke bare for seg selv, men også for dem rundt seg. Så det er jo en veldig fin gave, vil jeg si.

La dine nærmeste få vite hva du ønsker

En fremtidsfullmakt er det du trenger for å ta egne valg om din fremtid, dersom du ikke lengre kan ta valg selv.

Les mer om fremtidsfullmakt

Flere artikler

2024-12-18
Er vedvarende fullmakt aktuelt for deg?

Ønsker du at en eller flere personer skal kunne ta beslutninger på dine vegne både nå og i fremtiden, dersom du skulle bli ute av stand til det? Da kan en vedvarende fullmakt være aktuelt for deg.

2024-10-24
GPS-sporing i fremtidsfullmakten. Dette må du vite.

Samtykke til GPS sporing er nå inkludert i våre fremtidsfullmakter, for å gi deg enda bedre trygghet om noe skulle skje.

2024-08-12
Er ektepakt aktuelt for oss?

Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.

2024-08-09
Skifte eller uskifte – hva bør jeg tenke over?

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.

2024-08-09
Dette bør du tenke gjennom før du velger å sitte i uskiftet bo

Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.