Advokat om arveavgift: – Det kan koste deg dyrt å vente
Blir det arveavgift igjen? Mange stiller spørsmålet, men så langt har ingen svaret. – Jeg tror det kan skje nokså raskt og uten særlig forvarsel, sier advokat i Justify, Dag Josef Foss.
Blir det arveavgift igjen? Mange stiller spørsmålet, men så langt har ingen svaret. – Jeg tror det kan skje nokså raskt og uten særlig forvarsel, sier advokat i Justify, Dag Josef Foss.
Anbefaling er å ikke vente for lenge dersom planen er å overføre verdier til arvingene i løpet av de neste årene.
Foss får flere henvendelser fra nordmenn som lurer på om de bør gjøre endringer i testamentet, eller om de bør vurdere forskudd på arv.
– Mange lurer på om barna bør få forskudd på arv nå, siden dette fortsatt er uten avgift. Mitt råd pleier å være at dette kan være fornuftig å gjøre, og noe du bør vurdere, så sant du har midler til det.
Skatteutvalget har foreslått å gjeninnføre arveavgiften i Norge. Men om eller når det blir, er fortsatt usikkert.
– Fremtiden er vanskelig å spå. Det er vanskelig å si om avgjørelsen kommer over natten, eller om det kommer et varsel om en endring som vil skje et stykke frem i tid.
Det viktigste er uansett om det er riktig tidspunkt å overføre verdier til yngre generasjoner nå, mener Foss.
– Det kan være mye penger å spare, samtidig som mange kan ha tungtveiende årsaker til å vente. Det eneste som er sikkert, er at arvingene dine skal arve deg en gang.
Advokaten anbefaler god dokumentasjon ved gaver og forskudd på arv – stikk i strid med hva som er tilfelle i dag. En undersøkelse gjennomført av YouGov for Justify, viser nemlig at halvparten av alle nordmenn som har fått eller gitt forskudd på arv, mangler lovpålagt dokumentasjon.
– Det er helt klart større risiko for uenighet og konflikt i forbindelse med arveoppgjør uten riktig og god dokumentasjon på hva som er gitt som gaver og hva som skal trekkes i fremtidig arv, sier Foss.
Med gavebrev kan giveren enkelt dokumentere hva som er gitt når, og til hvem. Et gavebrev er et juridisk dokument som beskriver gaven, formålet og eventuelle betingelser knyttet til den – og ikke minst om gaven er å regne som en gave, eller forskudd på arv som skal treffes fra i et senere arveoppgjør.
– Dette er også viktig med tanke på den nye arveloven, der det er et krav at mottaker skal være kjent med at vedkommende har mottatt et forskudd som trekkes fra det endelige arveoppgjøret. Dette må dokumenteres for å være gyldig.
Det kan gå lang tid fra en overføring er gjort, og til arven skal gjøres opp. Dette gjør det ekstra viktig å ha tilgang på god og gyldig dokumentasjon, understreker Foss.
– Det skjer altfor ofte at forskudd på arv blir regnet som gave i det endelige arveoppgjøret, rett og slett fordi dokumentasjonen er borte eller at den regnes som mangelfull. Dette er en vanlig kilde til konflikt mellom arvingene, som enkelt kunne vært unngått.
I tillegg til gyldig dokumentasjon, sørger Justify sin løsning for at du får et personlig gaveregnskap der alle større gaver og forskudd på arv legges inn i en samlet oversikt. Når du dør blir den formelle delen av gaveregnskapet sendt til tingretten, slik at arveoppgjøret blir riktig.
– Tryggheten for at overføringene blir korrekt håndtert når en selv er gått bort, er viktig for mange av våre kunder. Vi er de eneste som tilbyr denne løsningen i dag, sier Foss.
Forslaget fra Skatteutvalget til ny arveavgift, fordeler seg slik:
Med et gavebrev fra Justify kan du dokumentere større gaver og forskudd på arv på en ryddig måte, og dermed unngå misforståelser og konflikter i fremtiden.
Les mer om gavebrevØnsker du at en eller flere personer skal kunne ta beslutninger på dine vegne både nå og i fremtiden, dersom du skulle bli ute av stand til det? Da kan en vedvarende fullmakt være aktuelt for deg.
Samtykke til GPS sporing er nå inkludert i våre fremtidsfullmakter, for å gi deg enda bedre trygghet om noe skulle skje.
Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.
Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.
Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.
Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.