Kjøpe bolig sammen, med ulik egenkapital?

De fleste samboere har ikke helt lik egenkapital ved kjøp av felles bolig, og er usikre på hvordan det skal bli en rettferdig fordeling av eierandeler i boligen.

Par som prøver samboerkalkulatoren

Mange ønsker å eie 50/50, men er egentlig det så lurt hvis den ene går inn med mer egenkapital? Her skaldu få noen gode råd:

Ved et fremtidig salg vil noen kreve å få egenkapitalen ut. Men hva om boligprisene da er endret og verdien på boligen redusert? Skal da den andre parten måtte betale til sin tidligere samboer?

Et boligkjøp er en investering, med verdi som variere. Akkurat som med investering i aksjer. Vi anbefaler å ha eierandeler som gjenspeiler det man går inn med. Ved et salg vil da overskuddet fordeles etter den eierbrøken dere har og det blir rettferdig og forutsigbart for begge parter.

Vi får ofte spørsmål fra våre kunder på hvordan dette skal regnes ut og har gode verktøy for dette i vår samboerkontrakt. Nå er vår kalkulator enda mer tilgjengelig for deg, slik at du lett kan få et overblikk over deres situasjon. Det kan for eksempel være lurt å prøve vår samboerkalkulator før dere går til banken for å snakke om boliglån og fordeling. I tillegg kan du simulere et fremtidig boligsalg og se hva dere begge vil få ut av salget dersom boligen enten synker eller stiger i verdi.

Samboerkalkulatoren vist på en mobiltelelfon

Dere kan også logge inn og prøve vår samboerkontrakt og teste verktøyet helt gratis og uten forpliktelser. Man betaler først ved siste steg dersom man ønsker å opprette en kontrakt.

I vår digitale kontrakt har vi flere gode hjelpemidler som er nyttige for å kartlegge deres situasjon for et ryddig og rettferdig samliv.

Samboerkalkulator

Ulik egenkapital, hvordan man ønsker å fordele lånet mellom seg og andre ting spiller inn når eierandelene skal regnes ut.
Prøv vår kalkulator for eierandeler for å se hvordan deres situasjon ser ut.

Prøv nå

Flere artikler

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?

2024-04-04
Nå lanseres Veiviser, en helt ny juridisk rådgivingstjeneste fra Justify

Endelig en tjeneste i Norge som gir deg svar på hva du bør gjøre.

2024-04-04
Fant gode løsninger ved å bruke Veiviser fra Justify

Da brødrene Andreas og Martin Julseth ønsket å finne løsninger på hvordan de, skattemessig og arvemessig, kunne hjelpe sin mor, møtte de en rekke komplekse juridiske spørsmål.

2024-03-24
Ta påskepraten: Tips til samtaler om fremtiden

Mange nordmenn havner i konflikter som en følge av arveoppgjør. Gode samtaler om arv, ønsker og forventninger kan hindre at irritasjon og usikkerhet utvikler seg til konflikt i familien. Men hvordan gjør man det, egentlig?

2024-03-05
Regn ut eierandeler med vår samboerkalkulator

Er det lurt å betale ned på samboeren din sitt lån, eller betale andre utgifter slik at samboeren din kan betale mer ned på lånet sitt? Ved et brudd kommer man da ut av forholdet med færre verdier

2024-02-23
Advokatens gavetips: Forskudd på arv!

Har du midler til å hjelpe yngre generasjoner med økte renter eller høye levekostnader? Da er advokat Trude Sem Langfeldt sikker i sin sak: – Ikke sitt på verdier du ikke trenger hvis arvingene trenger arven nå!