Derfor valgte Sten Harald og Sindre samboerkontrakt

– Vi er to realister som håper på det beste og planlegger for det verste, sier Sten Harald Norund Hansson. Samboerkontrakten kom på plass da kjæresten Sindre skulle kjøpe seg inn deres felles bolig.

Sten Harald og samboeren Sindre. Foto: Privat

Da Sten Harald (37) flyttet tilbake til Hammerfest etter mange år i Stavanger, kjøpte han seg etter hvert en del av en vertikaldelt tomannsbolig i byen. Da kjæresten – og søringen – Sindre bestemte seg for å bli værende i nord, ønsket han å kjøpe seg inn i boligen.

– Rådgiveren vår i banken anbefalte oss åskaffe samboerkontrakt, noe vi begge syntes var en god idé, sier Sten Harald.

Rettferdighet og forventninger

Samboerparet ønsket både å dokumentere hva de hver gikk inn med i boligen – og hva de eventuelt forventer å ta med seg hvis de en gang i fremtiden ikke ønsker å være sammen lenger.

–  Justify sin løsning gir oss en god oversikt over hvem som har bidratt med hva. På den måten blir det rettferdig, i tillegg til at alt også er avklart hvis vi skulle gå fra hverandre.

Å håpe på det beste, er ikke det samme som å skyve bort alt som er vanskelig, mener Sten Harald.

– For oss ble det riktig å håpe på det beste, men planlegge for det verste. Det er jo mye bedre å bli enige om slike ting mens vi er glade i hverandre, heller enn å krangle hvis forholdet skulle ta slutt en gang.

Verktøy for oversikt

Som huseiere blir det litt ymse oppussingsprosjekter i tiden som kommer. Det ønsker paret å få med i samboerkontrakten, som enkelt kan oppdateres med nye bidrag.

– Vi kommer til å legge inn mer etter hvert som vi gjør utbedringer. Det gjør at vi slipper å huske på hvem som har bidratt med hva, sier Sten Harald, og gir et eksempel:

– Det er vanskelig å huske hvem som betalte seksti tusen for asfalt på baksiden av huset for ti år siden. Og slike ting blir enda verre hvis man står midt oppi et brudd med mye som skjer på en gang.

Som skilt har Sten Harald erfaring med å skulle dele opp et hjem.

– I min situasjon gikk det heldigvis greit, siden verken eksmannen min eller jeg var bitre på hverandre. Men jeg ser for meg hvor galt det kan gå hvis noen er blitt såret.

Viktig å ha en plan

37-åringen fra Hammerfest liker å ha orden i sysakene, og skrev blant annet testament allerede som 24-åring.

– Det er viktig å ha en plan der man kan, og så er jeg tilhenger av å gjøre ting heller enn å gå rundt og tenke på dem. Hvis huset ditt trenger maling, kan du ikke vente to år med å sette i gang. Trenger du samboerkontrakt? Da er det bare å gjøre det.

Det finnes mange løsninger for samboerkontrakt, inkludert gratis maler som ligger på nettet. Sindre og Sten Harald valgte å høre på bankrådgiverens anbefaling.

– Jeg har vært kunde i banken i tretti år, og de har aldri styrt meg i feil retning. Justify sin løsning var veldig grei, relativt billig, og vi vet at avtalen ligger trygt hos dem.

Få god orden i samboerforholdet

Med en digital samboerkontrakt kan dere avtale eierforhold i boligen, få orden på egenkapital, fellesutgifter og eiendeler på en trygg og enkel måte.

Les mer om samboerkontrakt

Flere artikler

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?

2024-04-04
Nå lanseres Veiviser, en helt ny juridisk rådgivingstjeneste fra Justify

Endelig en tjeneste i Norge som gir deg svar på hva du bør gjøre.

2024-04-04
Fant gode løsninger ved å bruke Veiviser fra Justify

Da brødrene Andreas og Martin Julseth ønsket å finne løsninger på hvordan de, skattemessig og arvemessig, kunne hjelpe sin mor, møtte de en rekke komplekse juridiske spørsmål.

2024-03-24
Ta påskepraten: Tips til samtaler om fremtiden

Mange nordmenn havner i konflikter som en følge av arveoppgjør. Gode samtaler om arv, ønsker og forventninger kan hindre at irritasjon og usikkerhet utvikler seg til konflikt i familien. Men hvordan gjør man det, egentlig?