Slik sørger Kristine for at hun også i fremtiden får være med på det som skjer

– Det er jo forskjellige måter å leve på, selv om man ikke kan forvalte sine egne ressurser, sier Kristine Rønås, som nylig opprettet en fremtidsfullmakt hos Justify.

Illustrasjonsfoto av norske fjell og fjorder

61-åringen fra Romerike har nylig opprettet en fremtidsfullmakt hos Justify. Av hensyn til seg selv, om hun en dag ikke vil evne å ta vare på seg selv. Og av hensyn til omgivelsene – slik at de skal være trygge på hva Kristine egentlig ønsker – i både store og små spørsmål.

Fullmektig i familien

– Men den utløsende årsaken for min del for at jeg har laget en fremtidsfullmakt, er at jeg ikke er interessert i at en offentlig formynder skal ta vare på mine eiendeler til jeg dør, sier Kristine. Med fremtidsfullmakt vil jeg selv kunne bestemme at fullmektigen skal kunne ta valg for meg om jeg blir dement eller av andre grunner kommer på sykehjem.

– Jeg har jo fått med meg historier i mediene om hvordan det da kan gå, sier hun. I stedet er det nevøen hennes som får rollen som fullmektig.

– Det er veldig greit å ha alle papirer i orden, og ha dem lagret et bestemt og trygt sted. Det gir en trygghet for meg, jeg følte jeg kunne slappe av da jeg fikk gjennomført fremtidsfullmakten, sier hun og understreker at prosessen ikke var komplisert i seg selv.

– Det var veldig enkelt og forståelig, og jeg hadde en veldig god dialog med Justify når jeg hadde behov for det.

Hva gjør du med alle bildene i nettskyen?

I tillegg til at du oppgir hvem som skal ta avgjørelser på dine vegne den dagen du eventuelt ikke evner å gjøre det selv, får du med fremtidsfullmakten hos Justify også anledning til å ta forhåndsavgjørelser om store spørsmål, og ytre ønsker om små ting – som likevel kan vise seg å være av stor betydning senere i livet.

For eksempel kan du ta avgjørelser angående framtidig utdeling av forskudd på arv. Har du kjæledyr, kan du fortelle hvem som skal ta seg av dine trofaste venner om du selv ikke lenger kan. Og du kan bestemme hva som skal skje med din digitale arv, som kontoer i sosiale medier, dokumenter og alle bildene lagret i skytjenester.

Personlige ønsker

Dessuten kan du fortelle om dine personlige preferanser og ønsker – som det ikke er så lett for andre å gjette seg til, selv om de prøver. Som for eksempel hva du liker å spise – og hva du ikke liker å få servert. Hvilke bilder du vil ha på veggene, og hvilken musikk du vil høre på. Hvilke aktiviteter som sannsynligvis kommer til å gjøre deg glad, også i fremtiden.

Kristine har satt pris på muligheten til å komme med noen personlige ønsker:

– Jeg har gitt beskjed om at så lenge jeg er i stand til det, skal jeg være med på det som skjer!  Det er jo forskjellige måter å leve på. Man kan fortsatte være med, selv om man mentalt ikke er klar nok til å ta egne beslutninger, sier hun.

En bevissthet rundt fremtidsfullmakt

Kristine opplever at det i bekjentskapskretsen er en bevissthet rundt fremtidsfullmakt.

– Det er selvfølgelig ikke et stort tema, men vi snakker om det. Både jeg og min søster valgte Justify, forteller Kristine. 61-åringen vurderer også å bruke Justifys tjenester for å lagre testamentet sitt digitalt.

– Man tror jo at man er udødelig, men det er så mye som kan skje. Selv om jeg håper og tror at jeg har mange gode år igjen, er det en trygghet for meg, at alt er oversiktlig og tilgjengelig.

Mulig å gjøre endringer etter hvert

Kristine regner ikke med at fremtidsfullmakten skal komme til nytte på lenge. Derfor setter hun også pris på muligheten til å enkelt kunne justere innholdet i den etter hvert. Dette er noe jeg kommer til å benytte meg av, sier hun.

For hvem vet; kanskje hun fortsatt ønsker å delta på lengre utflukter og større arrangementer, og med fremtidsfullmakten fra Justify, vil det være lettere for omgivelsene å legge til rette for disse gledene også langt inn i fremtiden.

La dine nærmeste få vite hva du ønsker

En fremtidsfullmakt er det du trenger for å ta egne valg om din fremtid, dersom du ikke lengre kan ta valg selv.

Les mer om fremtidsfullmakt

Flere artikler

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?

2024-04-04
Nå lanseres Veiviser, en helt ny juridisk rådgivingstjeneste fra Justify

Endelig en tjeneste i Norge som gir deg svar på hva du bør gjøre.

2024-04-04
Fant gode løsninger ved å bruke Veiviser fra Justify

Da brødrene Andreas og Martin Julseth ønsket å finne løsninger på hvordan de, skattemessig og arvemessig, kunne hjelpe sin mor, møtte de en rekke komplekse juridiske spørsmål.

2024-03-24
Ta påskepraten: Tips til samtaler om fremtiden

Mange nordmenn havner i konflikter som en følge av arveoppgjør. Gode samtaler om arv, ønsker og forventninger kan hindre at irritasjon og usikkerhet utvikler seg til konflikt i familien. Men hvordan gjør man det, egentlig?